Onze weg naar een plasticvrij festival

Gladiolen gaat resoluut voor een plasticvrij festival. Geen makkelijke klus voor een organisatie van onze omvang. Zoals je Gladiolen kent, boeten we niet in op jouw comfort. Daarom gaan wij voor wisselbekers, zònder waarborg!

'De wisselpot' van Olen

Vanaf 2020 is het op alle evenementen - van schoolfeesten tot grote festivals - verboden om drank te serveren in wegwerpbekers, blikjes of petflesjes. Met Gladiolen willen we echter al een jaar vroeger in actie schieten. Daarom investeerden we voor onze 20e editie in maar liefst 30.000 oerdegelijke, herbruikbare bekers.

Verder bouwen we heel wat vaste inzamelpunten en voorzien we extra eco-teams die zich over het ganse terrein begeven. Een uniek en exclusief logo mocht ook niet ontbreken: een beker met 3 oren, het symbool van de Gemeente Olen. Met trots stellen we u dan ook 'De Wisselpot' voor.

Dankzij de ribbels blijft je pintje langer koel dan bij een wegwerpbeker.

Geen waarborg, geen gedoe

Wie wisselbeker zegt, zegt waarborg. Langs alle kanten krijgen festivals en evenementen de raad om altijd een waarborg te vragen voor een wisselbeker. Immers, alleen op die manier ben je als organisator zeker dat mensen de bekers niet op de grond gooien maar terugbrengen naar de inzamelpunten.

Wij van Gladiolen vinden zo'n waarborg op ons festival maar een gedoe. Eén pintje trakteren wordt meteen twee betalen, en zowel bezoekers als heel wat medewerkers zijn constant bezig met het inwisselen van bekers tegen bonnetjes of geld. En dit ten koste van de wachttijden aan de togen en kassa's.

We hebben er lang over nagedacht en hard gediscussieerd, maar kwamen tot de volgende conclusie: Op Gladiolen moet dat anders kunnen! Samen met onze 9.000 bezoekers per dag gaan we de uitdaging aan om geen waarborg te vragen. In ruil voor dat unieke comfort rekenen we wel op jullie medewerking.

We vragen jullie om geen enkele beker op de grond te gooien, maar om ze te verzamelen en in 1 van de 60 inzamelpunten te droppen. Onze meer dan 40 extra medewerkers brengen de bekers vervolgens naar onze 3 afwasstraten. Daar worden ze industrieel gewassen en proper terug naar de togen gebracht zodat we er opnieuw een fris pintje in kunnen tappen. Schol!

Doe je mee? Onderteken dan ons plasticvrij charter.

Hoe werkt het?

Verzamel je lege bekers en die van je vrienden.
Breng ze naar 1 van de 60 inzamelpunten op de wei.
Wij maken de bekers industrieel proper zodat ze weer blinken.
Om er opnieuw een fris pintje in te tappen. Schol!

Wat wordt er in wisselbekers getapt?

We vervangen in eerste instantie alle wegwerpbekers aan alle togen. Dit wil zeggen dat je Bel Pils, Duvel, Vedett (IPA, White en 2,7%), De Koninck, Liefmans, La Chouffe, Tank 7, Triple D'Anvers, water, limonade, Pepsi, Ice Tea en cava uit een wisselbeker zal krijgen. Vedett Blond, Red Bull en onze cocktails zullen dit jaar nog in blik geserveerd worden. Vanaf 2020 worden ook deze vervangen door duurzame wisselbekers.

Kan ik als bezoeker ook mijn steentje bijdragen?

Uiteraard! Een proper en plasticvrij festival kan alleen maar met jouw medewerking. Wil je ons festival en al onze medewerkers je steun betuigen? Onderteken dan ons plasticvrij charter

Wat na Gladiolen?

Zulke zware investering na het festival een jaar in de kast steken leek ons zonde. Daarom zal de 'Wisselpot' na Gladiolen ter beschikking staan voor alle evenementen georganiseerd door Olense verenigingen. Zo maken we alle Olense activiteiten in één klap groener.

Onze speciale bieren (Duvel, La Chouffe, Liefmans...) werden al getapt in onbreekbare herbruikbare festivalbekers.
30.000
herbruikbare bekers aangekocht
60
inzamelpunten
 op de festivalwei
40
extra medewerkers
3
afwasstraten
0
euro waarborg
Al 1073 mensen gaan voor een proper festivalterrein

Gladiolen moet plasticvrij worden. Maar als organisatie vinden we dat een systeem van wisselbekers met waarborg niet altijd even praktisch is voor de festivalganger. Toch hebben we jullie medewerking nodig voor een proper festivalterrein. Ga samen met ons de uitdaging aan en zet je naam onder ons charter. Hiermee geef je aan dat je een proper festival wil, zonder gedoe.

OVAM IOK FostPlus Thomas More
Met dank aan OVAM en IOK voor hun advies en steun!

Volg Gladiolen op social media