Gezocht: Mister/Miss Gladiolen

Uit alle groepen die ooit al op een Gladiolen-affiche prijkten, plukten we de 20 opmerkelijkste artiesten die het vaakst op ons podium stonden. Benieuwd wie er de meeste streepjes achter zijn of haar naam kreeg? Check hier onze Top 20!

20. The Magical Flying Thunderbirds: 2x

Na een magistraal optreden in 2007 dropten we deze knotsgekke bende 2 jaar later terug op ons hoofdpodium. Extra lof voor hun zanger die in de week voor het optreden zijn arm brak, maar met die arm netjes in de plaaster en de micro stevig in zijn andere hand geklemd zoals gewoonlijk het ganse optreden het zotteke bleef uithangen.

19. Tim Vanhamel: 2x

Nóg plaasterwerk op ons podium. Vorig jaar net voor Gladiolen kregen we het bericht dat gitarist Tim Vanhamel van Magnus zijn voet had gebroken. Tim wou het optreden echter absoluut laten doorgaan. Hij werd met rolstoel en al het podium opgehesen en rock-‘n-rollstoelde alsof er niets aan de hand was. Ook zijn eerste passage in 2011 was opmerkelijk. Terwijl zijn kameraden van Broken Glass Heroes reeds halverwege het tweede nummer van hun set zaten, kwam hij dan pas de backstage binnengestoven. Hij had vastgezeten in de file en kwam te laat bij ons aan, greep vliegensvlug zijn gitaar uit de koffer en liep recht van zijn wagen het podium op. Hij plugde zijn gitaar in, knipoogde naar het publiek alsof het zo allemaal netjes gerepeteerd was en viel in bij de rest van de band. Toppunt van coolheid!

18. Reinhard Vanbergen: 2x

De gitarist van Das Pop stond samen met zanger Bent Van Looy en de andere Das Poppers in 2011 bij ons op de planken. Twee jaar later schudde hij hier opeens vier bevallige dames uit zijn weelderige baard en vormde samen met hen The Happy. Behalve zijn baard viel ook zijn kledingkeuze nogal op, wij kunnen sindsdien geen salopette (zo’n tuinbroek met bretellen, waar is Jani als je hem nodig hebt?) meer zien zonder aan deze grote kabouter te denken.

17. Marco Roelofs: 2x

Hollandse glorie, deel 1! De zanger van de Nederlandse punkband De Heideroosjes stond met zijn band in 2002 en 2009 op Gladiolen. We herinneren ons mosh-pits, gescheurde t-shirts, bierdouches en veel stagedives. Volstrekt nutteloos wistje-datje: de Heideroosjes haalden hun lieflijke naam bij een nummer van Urbanus, die vorig jaar met zijn Fanfaar de tent hittentit-gewijs op zijn kop zette.

16. The Opposites: 2x

Hollandse glorie, deel 2! Deze 2 sukkels voor de liefde deden in 2012 en 2014 het licht uit met een donders knappe show. Opmerkelijk: de meeste Nederlandse groepen hebben telkens Heineken op hun verlanglijstje voor in de backstage staan, maar klokken na hun optreden bij het zien van ons assortiment Duvels, Choufkes en andere Vedetjes glunderend onze Belgische biertjes naar binnen.

15. Daan Stuyven: 2x

Daan stond in 2013 voor de tweede keer op ons podium, maar vooral zijn eerste doortocht in 2010 gaat bij ons de geschiedenisboeken in. Hij bezorgde toen een ganse tent kippenvel met een nooit gezien meezingmoment tijdens zijn versie van “Lichtjes Van De Schelde”, ter ere van zijn pas daarvoor gestorven vriend Bobbejaan Schoepen.

14. Tom Barman & CJ Bolland: 2x

dEUS-opperhoofd Tom Barman liet zijn gitaargroepke thuis en bracht Magnus-maatje CJ Bolland mee. In 2005 speelden ze met hun tweetjes een dampende DJ-set, vorig jaar namen ze toppertjes Tim Vanhamel (Millionaire), Joris Caluwaerts (Zita Swoon) en Christophe Clays (Balthazar) mee voor een spetterend live-optreden. Met maar liefst 10 jaar (2005-2015) gaat de trofee van meeste-tijd-tussen-twee-Gladiolen-passages met ruime voorsprong naar dit duo!

13. Tom Van Laere: 2x

Admiral Freebee! In 2010 wierp de Admiraal voor het eerst zijn anker bij ons uit. Hij komt nu terug binnengevaren met nieuw album “Wake Up And Dream” aan boord. Too much of everything? Er is maar één echte Admiral Freebee, en die kan je op vrijdag 13 mei komen bewonderen!

12. Lennert & Janus Coorevits: 2x

De 2 broertjes van Compact Disk Dummies komen dit jaar voor de 2de keer naar de Kempen afgezakt. Het zijn niet de enige broers die ooit op Gladiolen stonden. Bij The Van Jets, King Dalton, Hermanos Inglesos, Johnny Berlin, Horses On Fire en uiteraard ook bij Clouseau zitten telkens 2 broers in de groep. De jeugdige punkers van X!NK stonden in 2006 zelfs met twéémaal twee broers op ons podium. Frères Deluxe, die dit jaar ook op de affiche staan, zijn dan weer geen broers. Makkelijk, toch?

11. Ruben Block, Mario Goossens en Monsieur Paul: 2x

Dit onafscheidelijke trio vormt samen het driekoppige rock-‘n-roll-monster Triggerfinger! In 2008 stonden zij als opkomend talent voor de eerste keer op ons festival. Wie getuige was van die vlammende passage is ongetwijfeld nu nóg aan het nasmeulen. Vier jaar later floot half België hun hit “I Follow Rivers” mee en mochten ze als headliner terugkomen naar Gladiolen.

De heren lieten toen nog een boodschap achter voor het Gladiolen-publiek:

10. Perrongeluk: 3x

Coverband die in de beginjaren van Gladiolen drie jaar na elkaar met telkens een nieuwe hilarische show en een elk jaar zotter wordende zanger het kot mocht komen afbreken. Ook backstage geestige gasten die niet vies waren van een flauw grapje: bij een toevallig omgestoten fles rode wijn en bijhorende gigantische wijnvlek op ons proper zondags tafelkleed legden ze doodleuk een briefje met “sorry, ’t was per ongeluk”. Per ongeluk! Perrongeluk! Die woordspeling! Hi-la-risch! Kijk, luister en leer, Geert Hoste, dát vinden wij nu humor.

9. Wiebe Loccufier: 3x

The pope of dope! Met live optredens van The Subs brak Wiebe in 2009 en 2012 de Mars Main Stage af. Drie jaar daarvoor stond hij echter ook al achter de DJ-booth als de helft van Starski & Tonic. Voor diegenen die het zich afvragen – ja, jij daar! – hij was Tonic. Van de gin-hype was toen gelukkig nog geen sprake.

8. Frank Vander linden: 3x

De zanger/gitarist van De Mens rockte samen met medemens Michel De Coster in 2003 en 2010 onze tent ondersteboven. Na jarenlange smeekbedes, omkooppogingen en lichte chantage om hen eindelijk nog eens terug naar Olen te halen, worden dit jaar jullie gebeden verhoord!

7. Isolde Lasoen: 3x

De bevallige drumster van Daan klopte in 2010 voor het eerst bij ons aan en deed je in 2013 dubbel zien: zowel bij Daan als bij The Happy mocht ze toen op je trommelvliezen meppen!

6. Johannes Verschaeve: 3x

De frontman van The Van Jets staat dit jaar samen met zijn band voor de derde keer op onze affiche. Bizar toeval: bij zijn vorige passage in 2013 stonden er maar liefst drié Johannessen als zanger vlak na elkaar op het hoofdpodium. Johannes Sigmond van Blaudzun, Johannes Verschaeve van The Van Jets en Johannes Genard van School Is Cool stonden toen netjes op een rij. Ook deze editie staat er een extra Johannes geprogrammeerd: Johannes Faes. Johannes wie? Tourist LeMC!

5. Pascal Deweze: 3x

Driemaal op Gladiolen, driemaal met een andere band, driemaal een top-optreden! In 2001 was er de vrolijke rock van Metal Molly, in 2011 kreeg je de sixties-pop van Broken Glass Heroes en in 2014 hielp hij zijn maatje Joost Zweegers door in te vallen als bassist bij Novastar.

4. Bart Peeters: 3x

Onze hyperkinetische vriend stond niet alleen tweemaal onder zijn eigen naam op Gladiolen, maar zat ook tijdens de allereerste editie in 2000 achter de drumvellen bij het legendarische The Clement Peerens Explosition. De oerknallen die hij toen uit zijn drumstel mepte, waren de stukjes sterrenstof waaruit Gladiolen ontstond! Wie hem dit jaar aan het werk wil zien, kunnen we de festivalweide van onze collega’s van Na Fir Bolg ten zeerste aanraden.

3. Floris De Decker: 4x

Deze duivel-doet-al is niet alleen een geweldige producer (Bazart, Protection Patrol Pinkerton, …) maar ook een fantastische muzikant. De zanger/gitarist van Team William speelde al tweemaal met zijn eigen groep op Gladiolen, en staat dit jaar voor de tweede keer als toetsenist bij The Van Jets op ons podium.

2. Dirk Jans: 4x

Een drummer op plaats 2! Enkele trapjes hoger dan zijn vriendjes van De Mens staat trommelaar Dirk Jans. Hij trad niet alleen samen met hen op, maar mocht in 2005 ook bij Vive La Fête op het drumkrukje plaatsnemen. Extra punten voor wie hem toen herkende en dus niet enkel oog had voor de sexy dansmoves van zangeres Els Pynoo!

1. Flip Kowlier: 5x

Op nummer 1: Flip Kowlier! Deze muzikale kameleon krijgt niet alleen de trofee van meeste optredens op ons festival, hij heeft het ook record van meeste-verschillende-groepen-op-Gladiolen te pakken. In 2008 en 2014 stond hij hier onder zijn eigen naam, hij was bassist bij de vorige passage van Admiral Freebee in 2010, trad samen met zin moaten van ’t Hof Van Commerce op in 2012 en staat dit jaar met zijn nieuwe groep Ertebrekers op de affiche. Tip voor Flip: als je deze editie ook bij Tourist LeMC even de troubadour uithangt, krijg je van ons een extra streepje achter je naam!

Flip Kowlier en de rest van ’t Hof Van Commerce wilden ook nog iets kwijt:

Schrijf je in op onze nieuwsbrief