Gladiolen blogt: hoe stel je een affiche samen?

Elk jaar puzzelt Gladiolen zijn affiche in elkaar. Simpel. Muziekgroepen en DJ’s zijn er immers meer dan genoeg om uit te kiezen, of niet soms? Maar hoe kies je net die groepen die het publiek omverblazen en die DJ’s die de dansvloer doen ontploffen? Wie brengt nieuwe muziek uit, welke bands zijn effectief beschikbaar en welke nu nog onbekende diamant gaat binnenkort plots fonkelend schitteren? Gladiolen wil bovendien de inkomprijs zo laag mogelijk houden, dus hoe pas je alle acts binnen het budget? Bij nader inzien: misschien toch niet zo heel simpel allemaal.

Wie een groep of DJ wilt boeken, vindt al snel een overdosis muziek online. Als je écht wil weten of een act de moeite is, gaat er nog steeds niets boven het checken van een live optreden. Ons scoutingteam schuimt dan ook met veel plezier het ganse jaar door clubs en festivals af om groepen te bekijken.

Eén van de grootste verzamelplaatsen van muzikaal talent is het Eurosonic festival in Groningen. Alle Europese landen sturen een selectie van hun beste bands naar dit showcasefestival. De stad loopt hierdoor 3 dagen lang vol muzikanten en muziekliefhebbers, maar ook met bookingsagenten, managers, clubeigenaars en festivalorganisatoren die op zoek zijn naar nieuwe acts. Overal wordt er opgetreden: van kapperszaken en cafés tot kraakpanden, kledingwinkels en kerken. Gladiolen mocht hier natuurlijk ook niet ontbreken, dus stuurden we 1 van onze scouts naar het hoge Hollandse noorden.

Onze man op Eurosonic

Op Eurosonic vind je net zo makkelijk Schotse doedelzak-punkrock als akoestische Zweedse dubstep. Omdat Gladiolen focust op Belgisch en Nederlands talent, gingen we uiteraard vooral hiernaar op zoek. Eerste afspraak was meteen een optreden van een groep die we dit jaar zelf op Gladiolen programmeren. We trokken naar het oude studentenhuis Mutua Fides op de grote markt, waar Delv!s een optreden gaf. De verwachtingen waren hooggespannen, want deze Belgische soulfunkbrother tekende zopas een contract bij het grote Parijse Because Music-label, waar ook Justice, Christine And The Queens en andere Major Lazers onderdak vonden. De zaal zat dan ook afgeladen vol met een nieuwsgierig internationaal publiek. Eens het optreden begon werd al snel duidelijk dat alle verwachtingen moeiteloos ingelost werden. Delv!s bracht de zaal aan het heupwiegen met zijn zoete mix van funk, soul en pop. Single “Come My Way” blies het dak eraf en de Duitse bookingsagent van Stromae verklaarde achteraf zelfs dat hij de verrijzenis van Marvin Gaye op het podium had gezien. Straffe kost, en een niet te missen act op Gladiolen!

Het was weer veel te lang geleden dat we nog eens naar de kerk waren geweest. Fraaie klanken lokten ons een Luthers kerkgebouw binnen, waar St. Grandson hun hemelse muziekjes mochten laten horen. Niemand minder dan Dotan kwam het optreden aankondigen, waarna deze Gentse groep onze oren zalfde met hun dromerige, melancholische indiepop. Het is nu al aftellen naar de release van hun debuutalbum dat ze opnamen met producer Stéphane Misseghers (dEUS, Soulwax).

Hoe krijg je een internationaal publiek aan het pogoën op Nederlandstalige muziek waar ze geen woord van verstaan? Laat Fleddy Melculy op hen los! Huize Maas daverde op zijn grondvesten want een metalband die zichzelf niet te serieus neemt en toch retestrak staat te spelen gaat er in elk taalgebied vlotjes in. En omdat we hier op de Vismarkt zaten, knalde single “Geen Vlees, Wel Vis” naar ons gevoel nog harder dan anders uit de boxen.

De Nederlandse groep Blaudzun stond in 2013 al op Gladiolen. De band rond frontman Johannes Sigmund brengt binnenkort het tweede deel van een ambitieus drieluik “Jupiter” albums uit. Drie albums die ze kort na elkaar opnemen en ineens releasen, waardoor hun live-energie zoveel mogelijk op plaat gevangen wordt. Op het 3FM-stage mochten we al een voorsmaakje proeven, en dat smaakte absoluut naar meer!

Tussendoor toch even een artiest aanbevelen die we niet uit de Belgisch/Nederlandse vijver visten, maar die het kanaal kwam overgezwommen: Youngr. Dit Londens elektronisch poptalent geniet al enige bekendheid dankzij zijn knappe video’s die hij in 1 take opneemt. Debuutsingle “Out Of My System” haalt op Spotify alleen al ruim 11 miljoen streams, en krijgen we na zijn live optreden hier ook niet meer uit ons systeem.

Voor ons laatste optreden trokken we ons leren jasje aan voor een dampende portie stevige rock. Plaats van afspraak was zaal Vera, een mythische plek waar vroeger grote namen als Nirvana, The White Stripes, U2, Pearl Jam en Urbanus op het podium hebben gestaan. Vandaag stond de Amsterdamse band Death Alley er op het programma. Het spelplezier droop van hun snorharen, dus mocht het verstand op nul en de volumeknop op tien. Motörhead en Black Sabbath mogen gerust zijn, hun muzikale erfenis is veilig in de handen van dit prettig gestoorde viertal.

Conclusies na 3 dagen Eurosonic:

We hebben veel handen van managers, bookingsagenten en andere festivalorganisatoren mogen schudden. We zagen een hoop ongelooflijk straffe muzikanten optreden. Als het niveau van de groepen die we de rest van het jaar gaan scouten voor Gladiolen 2018 even hoog ligt als hier, ziet de toekomst er heel mooi uit. Met Delv!s hebben we dit jaar op Gladiolen alvast een absolute topper in huis. En het bier is in België nog altijd beter!

Tekst: Raf Heylen en Erwin Peeters

Schrijf je in op onze nieuwsbrief