Update

Warhola en Sons op Europees showcase festival

De meest beloftevolle Europese bands? Die vind je elk jaar op Eurosonic in Groningen! Dit internationaal festival in het hoge noorden van Nederland is dé plek om de artiesten van de toekomst te ontmoeten. Vier dagen lang krijgt jong talent hier de kans om zich voor te stellen aan een internationaal festivalpubliek.

Ook Warhola en SONS werden uitgenodigd om op te treden op dit grootste Europese showcase festival. Zowel het publiek als de talrijk aanwezige pers, festivalorganisatoren en hoge piefen uit de muzieksector waren stevig onder de indruk van hun shows, wat beide bands luid applaus en lovende recensies opleverde.

Warhola pakt uit met een bijzondere podiumopstelling, waarbij hun twee drummers aan weerszijden van het podium zitten. De charmante frontman Oliver Symons haalt met gemak de hoogste en zuiverste noten. Zijn heldere stem, met flinke reverb en autotune hier en daar, creëert een bijna hypnotiserende vibe en het publiek laat zich gewillig meezuigen. 

De vergelijking met een band als Oscar & The Wolf is snel gemaakt: beide acts combineren elektronica en diepe bassen met warme R&B-zang. Toch weet Warhola zich vlotjes te onderscheiden dankzij de dubbele drum en zorgvuldig gearrangeerde synthpartijen. Doordat Symons met zijn rechterbeen in het gips zit, is hij deze keer genoodzaakt zijn dansmoves achterwege te laten “I won’t be able to dance for you tonight, but you can dance for me!”. Een oproep waar iedereen wel oren naar heeft, want de volgelopen zaal danst al snel mee. Nummers als “Girl” en “Jewels” laten het publiek meedeinen en de basdreun doet de houten plankenvloer trillen. Het optreden vliegt veel te snel voorbij en wanneer een hinkelende Symons met krukken van het podium wordt geholpen, weerklinkt een welverdiend applaus. Een overtuigende show van een sympathieke band!

Warhola ging in Nederland eerder ook al eens langs bij de radio voor een fijne 3FM Live Box-sessie:

Ergens in het begin van de set van SONS doet iemand een dappere poging om een moshpit te starten. Dan denk je nog: arme ziel, dat gaat je nooit lukken met zoveel stijve journalisten en brave vertegenwoordigers van de muzieksector in de zaal. Die komen hier nors kijken en beoordelen, verder niks. En toch, of het nu komt door de hitte, de drukte, of gewoon de pijlsnelle postpunk: SONS krijgt de massa wonder boven wonder stevig aan het moshen! 

© Siese Veenstra

Alles en iedereen is nat van zweet en bier, en op het podium gaan de Vlamingen als gekken tekeer. De zaal staat afgeladen vol en de groep doet de broeierig hete temperatuur nog stijgen na het afvuren van singles “Ricochet” en “Tube Spit”. Razende drums, schreeuwende refreinen, een luid pompende bas en gierende gitaren vlammen door de boxen. Hun garagepunk met psychedelische uitstapjes valt duidelijk zéér goed in de smaak en muziekplatform 3voor12 van de Nederlandse VPRO zet deze show van SONS zelfs in hun Top 20 van Eurosonic!

We laten hun single “Tube Spit” hier nog eens knallen:

Raf Heylen

Volg Gladiolen op social media